De känner igen mig, säger Jonas!

De känner igen mig på krogen!

 

Bilderna ovan: Jonas ”Jonis” Andersson, Co-driver, med föraren Lena Andersson i  Sveriges värsta bilförare 2012!

Falun 2012-04-13

Intervju med Jonas ”Jonis” Andersson, Co-driver till Lena Andersson i Sveriges värsta bilförare 2012.

Jag frågar Jonas (35 år), hur i all sin dar det blev aktuellt att vara med i programmet?

”Jo det var så att min kompis Lena Andersson, som blev en av förarna, skrev till Sveriges värsta bilförare i somras och talade om att hon inte kört bil på 22 år. Efter det så tog det bara 1 månad innan ett castingbolag ringde upp och ville veta mera”.

Lena och Jonas är gamla kompisar och träffades ofta! På en 30-årsfest, i somras, började de prata om allt roligt som hänt sista tiden medans öl och drinkar serverades. De hade väldigt skoj tillsammans och Lena berättade att hon skulle hitta en co-driver till en TV-serie och då ville hon helst ha med sig en kille. Då frågade hon Jonas om han ville följa med på audition i Stockholm. Resan dit fick de betala helt ur egen ficka, men det kunde ju vara ett rejält äventyr att bara få vara med om en sådan sak.

Det roliga var ju nu att Jonas körde bilen upp till Stockholm och här var då Lena ”co-drivern”. Jonas skrattar när han berättar detta. Till Stockholm med bil från Falun, tar det normalt ca 2,5 timmar, .men med Lena som kartläsare så tog det totalt 6 timmar innan de var på plats. De hittade inte och var inne många konstiga vägsträckor och gator i  Stockholm. Det bästa var trots allt att de var på gott humör, oavsett om de fick backa ut från fel gator eller om något utryckningsfordon stressade upp dem lite.

När de till slut kom fram till rätt hamnområde där castingen skulle ske (Jonas vet inte vilken hamn det var!), fick de sitta och vänta 30 minuter innan det var deras tur med att presentera sig. Castingen kom de in på direkt och då hann Lena bl.a. berätta att hon inte kört bil på 22 år, vilket gjorde utfrågaren full i skratt! Det var en härlig casting där det bara flödade roligheter och värme. Nästa stopp fick bli  Allsång på skansen som ingen av dem sett live.. Hemfärden påbörjades ganska sent, men efter midnatt var de hemma igen, med Jonas bakom ratten!

Det tog ytterligare någon vecka, innan de fick besked om att de gått vidare för en andra audition. Nu var det en längre intervju samt lite spel framför kameran i en studio. Frågor som ”vad de hade gjort i livet” och ”vem de innerst inne var som personer” etc. ställdes. Frågorna var bara av personlig art. Det rullade på bra med intervjun och både Jonas och Lena kände att det nog skulle gå vägen med att få vara med i TV-programmet. Jonas var oerhört nervös och glad samtidigt och Lena kände signaler om att de verkade uppskattas som personer.

Lena åkte direkt hem till Falun efter denna andra audition, medans Jonas stannade kvar i Stockholm. Efter 3 dagar ringde produktionsbolaget Mastiff upp och erbjöd dem att vara med i Sveriges värsta bilförare.

En tid därefter fick de tågbiljetterna hemsända. De åkte till Stockholm tillsammans, dock med tåg, och blev upphämtade på centralstationen. Den 16 september 2011 började filminspelningen. Nu var det allvar!

När jag frågar Jonas om hur det var att jobba för Sveriges värsta bilförare, får jag svaret ”vissa gånger var det väldigt tufft att spela in om dagarna, det var ingen dans på rosor, men totalupplevelsen var oerhört positiv”. Mycket skratt och härliga vänner för livet har både Lena och Jonas fått efter det här.

Under tiden inspelningen pågick så bodde alla bilförare och co-drivers på Hotel Victoria Tower i Kista. Det var ganska mycket lyx, fina frukostar och middagar. När jag frågar om det festades en del på hotellet eller inne i stan blir svaret ” inte så ofta”.

Shopping i Stockholm var en stor grej för alla deltagarna i TV-programmet. Utbudet var oerhört stimulerande, i jämförelse med Falun. Kista Galleria var helt perfekt, framförallt med restaurangernas varierande utbud. Här trivdes både Lena och Jonas med maten.

Roliga moment från inspelningen, enligt Jonas, var framförallt  ”folkracet” och svårigheterna med att ”få ner en båt i vattnet som de bogserat” (2 moment i programmet). Nu när de i efterhand tänker tillbaka, funderar Jonas mest på vad han egentligen sagt i olika situationer. Många vänner har kommenterat Jonas språkbruk, speciellt när Lena körde över en grill och då Jonas kläcker ur sig ”Vi fick ingen falukorv på grillen,…….kan man ju säga”, och den kommentaren får han ofta höra på fester o dylikt. .

Hela Mastiffs produktionsteam gillas av Jonas och han tillägger ”Hans Fahlen var glad för att skämta med oss i bilarna’”

Jonas avslutar med att det här var en fantastisk upplevelse genom att han och Lena fick bjuda på sig själva och få andra att le av deras insatser. Att Jonas känns igen på krogarna i Falun, följer med som bonus! Sista meningen från Jonas lyder ”Tänk om jag kunde få vara med i fler TV-upplägg. Det är bara att ringa”

Thomas Gjutarenäfve för Artisterna.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.